dissabte, 24 d’abril del 2010

«QUAN EL MAL VE D'ALMANSA, A TOTS "ALCANÇA"»

Al País Valencià, hui en dia encara perdura la dita «Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança» rememorant la derrota en la Batalla d'Almansa (25 d'abril del 1707), on les tropes de Felip V derroten les de l'arxiduc d'Àustria en el context de la Guerra de Successió. Això comportarà que Castella ocupe el Regne de València per dret de conquesta, i així aquest perd tots els furs concedits fins aleshores, a més de ser imposats els Decrets de Nova Planta.

Finalitzada la guerra, el monarca va emprendre una profunda reforma administrativa de l'Estat de caràcter centralista, les línies més significatives de la qual van ser l'enfortiment del Consell de Castella i al 1716 el Decret de Nova Planta a la Corona d'Aragó, pel qual dissolia les seues principals institucions i reduïa al mínim (o més bé eliminava) la seua autonomia, apartant, a més, la nostra llengua dels àmbit d'ús públics.
Reproduïm ací un fragment de la introducció al Decret d'abolició dels Furs de València i Aragó, coneguts com Decret de Nova Planta, en mans de Felip V: «he juzgado por conveniente, así por esto como por mi deseo de reducir todos mis reinos de España a la uniformidad de unas mismas leyes, usos, costumbres y tribunales, gobernándose igualmente todos por las leyes de Castilla tan loables y plausibles en todo el Universo, abolir y derogar enteramente como desde luego doy por abolidos y derogados todos los referidos fueros y privilegios, prácticas y costumbres hasta aquí observadas en los referidos reinos de Aragón y Valencia siendo mi voluntad que éstos se reduzcan a las leyes de Castilla. (Buen Retiro, a 29 de junio de 1.707)»

divendres, 23 d’abril del 2010

FELIÇ SANT JORDI A TOTHOM!

El Dia Internacional del Llibre és una festivitat celebrada a nivell internacional amb l'objectiu de promoure la lectura. El seu origen el trobem en la Diada de Sant Jordi, celebrada a Catalunya, on ha estat tradicional des de l'època medieval: per als homes, donar roses a les seves amants; i des de 1925, per a la dona, donar un llibre a canvi. El 1930, es va fixar la data al 23 d'abril, dia de l'enterrament de Cervantes, com a dia del llibre. A nivell internacional, el 1995 la UNESCO instituïa el 23 d'abril com el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor.

Cal recordar que un 23 d'abril també va morir Josep Pla (1897-1981), escriptor català, i el 23 d'abril de 1616 del calendari julià (3 de maig de 1616 del calendari gregorià) també va morir William Shakespeare (1564-1616), escriptor anglès. També és la data de la mort de Miquel Lluís Vives i del naixement de Vladimir Nabokov, entre d'altres.

Ací teniu una auca on s'explica aquesta llegendaria tradició: Auca del llibre i la rosa.

dilluns, 19 d’abril del 2010

IV Mostra de Música en Valencià de la UMH el 22 d'abril

Vicent-t & Didak, Enderrocks, Aspencat i Mugroman són els grups que actuaran en la IV Mostra de Música en Valencià que, per quart any consecutiu, la Universitat d’Elx, la Miguel Hernández, organitza el pròxim 22 d’abril, a les 22.00 h, a la sala el Bailongo (als jardins de la UNED, prop de l’estació d’autobusos i de l’estació de tren Elx-Parc). L’entrada és debades. A més, enguany, per tal de difondre aquesta mostra, l’han incorporada a les xarxes socials com Facebook i han creat un vídeo promocional. No hi podeu faltar. Us animem a anar-hi i a formar part de la colla organitzadora per al pròxim curs: les persones interessades podeu enviar un correu a musicaenvalenciaumh@hotmail.com
(Font: ACL El Tempir)